Peter Sagan skončil v úvodnej etape druhý, zvíťazil Nemec Kittel

05.07.2014 Celý región

Harrogate 5. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan skončil druhý v úvodnej etape 101. ročníka slávnych pretekov Tour de France. Jazdec stajne Cannondale si zároveň oblečie aj biely dres pre najlepšieho pretekára do 26 rokov. V záverečnom špurte ho predbehol iba víťazný Nemec Marcel Kittel. Na konci 190,5 km dlhej etapy z anglického Leedsu do Harrogate mal veľkú smolu domáci favorit Mark Cavendish, ktorý sa krátko pred cieľom nevyhol pádu a nemohol tak bojovať o triumf. Na tretej priečke skončil litovský pretekár Ramunus Navardauskus.

Dvadsaťšesťročný Kittel tak zopakoval kúsok z vlaňajška, kedy triumfoval v prvej korzickej etape s cieľom v Bastii. "Je to neuveriteľné, zase som vyhral úvodnú etapu. Mal som dobré nohy a moji spolujazdci odviedli skvelú robotu. Bolo to také náročné. Kopec na poslednom kilometri to poriadne sťažil. Mrzí ma, čo sa stalo Markovi Cavendishovi a želám mu všetko dobré," povedal v cieli víťaz.

"Je to neuveriteľné. Podarilo sa nám to vlani a aj tento rok. Každý vie, aké je to ťažké. Je to niečo špeciálne a som rád, že som mu mohol pomôcť," dodal jeho spolujazdec z tímu Giant-Shimano John Degenkolb.

Sobotňajšia prvá etapa cyklistického sviatku sa odohrala na pôde Veľkej Británie a mala viac-menej rovinatý charakter s tromi horskými prémiami, jednou štvrtej a dvoma tretej kategórie. Krátko po štarte prišiel únik nemeckého veterána Jensa Voigta, ku ktorému sa pripojili Francúzi Nicolas Edet a Benoit Jarrier. Postupne si vytvorili trojminútový náskok, ako prví prekonali úvodnú horskú prémiu Cote de Cray, ktorú získal Jarrier, a aj úvodnú šprintérsku. Na nej skončil Sagan na 6. mieste a pripísal si 10 bodov do súťaže o zelený dres. Z vedúcej trojice sa postupne odtrhol Voigt, ktorý sa zaradil medzi rekordérov Tour.

Štyridsaťdvaročný cyklista nastúpil na štart prestížneho podujatia už 17. krát v rade a vyrovnal tak doterajšie maximum Georgea Hincapieho z USA a Austrálčana Stuarta O'Gradyho. Jeho náskok na pelotón sa postupne vyšplhal na päť minút. Dvaja prenasledovatelia strácali asi pol minúty. Voigt vyhral aj dve nasledujúce horské prémie a pred nedeľňajšou etapou si oblečie bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Pelotón postupne sťahoval stratu, ktorá sa 70 km pred cieľom zúžila na asi tri minúty. Na čele pracovali najmä pretekári Lotta. Voigtov únik skončil niečo vyše 50 km pred koncom. Krátko pred cieľom sa pokúsil o únik Švajčiar Fabian Cancellara a vypracoval si mierny náskok. Asi 500 metrov pred finišom však prišlo k hromadnému pádu, ktorému sa nevyhol ani Cavendish. Domáci favorit tak prišiel o boj o triumf a zároveň aj šancu prvýkrát v kariére si obliecť žltý dres. V záverečnom špurte si to tak rozdali Sagan s Kittelom, pričom sa nakoniec tešil nemecký pretekár. Jeden z najväčších favoritov na celkový triumf Christopher Froome skončil v úvodnej etape na šiestej priečke.

P. Velits na 45. mieste

Druhý slovenský zástupca v pelotóne Peter Velits z tímu BMC prišiel do cieľa na 45. mieste v rovnakom čase ako víťaz a tá istá priečka mu patrí aj v priebežnej klasifikácii. Sagan je druhý za Kittelom, pričom si v nedeľňajšej druhej etape podujatia oblečie biely dres pre najlepšieho mladého pretekára do 26 rokov. Zelené tričko pre lídra bodovacej súťaže patrí Kittelovi, ktorý nazbieral 45 bodov, rovnako ako druhý Sagan. Tretí Francúz Bryan Coquard ich má na konte 39.

Cavendish, ktorého matka sa narodila v Harrogate, sa v závere zrazil s Austrálčanom Simonom Gerransom a obaja spadli. Do cieľa prišiel so zranenou pravou rukou a v bolestiach a z tímového autobusu Omega Pharma-Quick Step zamieril do sanitky.

V nedeľu na pretekárov čaká 201 kilometrov dlhá a náročná etapa z Yorku do Sheffieldu s deviatimi vrchárskymi prémiami, tromi štvrtej, piatimi tretej a jednou druhej kategórie.

Výsledky 1. etapy (Leeds (V.Brit.) - Harrogate (V.Brit.), 190,5 km):
1. Marcel Kittel (Nem./Giant-Shimano) 4:44:07 h, 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 3. Ramunas Navardauskas (Lit./Garmin-Sharp), 4. Bryan Coquard (Fr./Europcar), 5. Michael Rogers (Aus./Tinkoff-Saxo), 6. Christopher Froome (V.Brit./Sky), 7. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 8. Sep Vanmarcke (Belg./Belkin), 9. Jose Joaquin Rojas Gil (Šp./Movistar), 10. Michael Albasini (Švaj./Orica GreenEdge) ...45. Peter VELITS (SR/BMC Racing) všetci rovnaký čas

celkové poradie: 1. Kittel 4:44:07 h, 2. SAGAN, 3. Navardauskas, 4. Coquard, 5. Rogers, 6. Froome, 7. Kristoff, 8. Vanmarcke, 9. Rojas Gil, 10. Albasini...45. P. VELITS
 

Vyberte región